.comment-link {margin-left:.6em;}

19.3.05

 

Παίχτε μπάλα ρεεεεε

Δεν αναφέρομαι στο επικείμενο ματς με την Αλβανία. Η ελληνική ψυχή θα επικρατήσει και πάλι, όπως και άλλοτε. Γιατί, ως γνωστόν, μόνον οι Έλληνες έχουν ψυχή. Οι κουτόφραγκοι την ξεπούλησαν στο λατινικό ράτσιο (τόσο διαφορετικό από τον λόγο τον ελληνικό), οι Ασιάτες έχουνε περίσσευμα ψυχής και το εκτονώνουν σε αδελφοκτόνους πολέμους και βαρβαρικά έθιμα. Τα έχει πει αυτά κι ο Αριστοτέλης. Και οι Αλβανοί; Αυτοί είναι οι μπάσταρδοι αδερφοί μας, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη; Μπάσταρδοι απλώς. Δέστε πόσο κομφορμιστική είναι η εθνικοφροσύνη: σε κρίνει από το αν η μανούλα σου ήτανε παντρεμένη με τον μπαμπά σου. Η μητέρα η δικιά μας, που βγάζει μαυροτσούκαλα τουρκόσπορα και γασμούλα ξανθογάλανα, καθώς και όλα τα ενδιάμεσα σχέδια και χρώματα, τον είχε τελικά στεφανωθεί τον συγχωρεμένο;

Όχι λοιπόν, θα σας πω για μια είδηση που μισοάκουσα τρώγοντας σουβλάκια: ό,τι δεν έπιασα να το συμπληρώσετε, σας παρακαλώ, να μην παραπληροφορούμε. Η ομάδα της Βουλής των Ελλήνων δεν έπαιξε σε ματς με την Τουρκία γιατί αυτοί οι διάολες (που λένε και τα Ημισκούμπρια) κάλεσαν την ομάδα των "Σκοπίων" ως Μακεδονία. Οι βουλευτές μας επισήμαναν ότι κάτι τέτοια οδηγούνε τα Σκόπια σε απομόνωση. Ναι.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.

Τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα αν κάποιοι γείτονες μας αποκαλούσαν Αθήνα (με το ιστορικό επιχείρημα πως οι Αρχαίοι Έλληνες είναι όλοι νεκροί); Αλλά εμείς έχουμε τα λεφτά (όχι αυτοί), εμείς είμαστε στην ΕΕ (ας ανήκανε κι αυτοί στη Δύση, τιτοϊκοί βρομορεβιζιονιστές), και θα λέμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και Σκόπια και Τέτοβο και Μοναστήρι και Βαρδαρία, και όπως γουστάρουμε -- κι άσε τον υπόλοιπο κόσμο στην πλάνη του.

Έτσι, επειδή γουστάρουμε λέγαμε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου 'Αλβανόφωνους' (μάλλον μην τυχόν και πικαριστούν οι Σέρβοι αδερφοί και πάνε να ξεπλύνουνε τα ντόλαρς σε άλλη βρύση), κι επειδή γουστάρουμε ονομάζουμε όσους Τούρκους της Θράκης Μουσουλμάνους. (Αλήθεια, η Συνθήκη της Λωζάννης πώς αποκαλεί τους συμπατριώτες μου στην Πόλη; Να ξέρω, αφού εμείς με τη Συνθήκη της Λωζάννης συμπλέουμε.) Δε λες πάλι καλά που δεν έχουμε γνώμη για το πώς πρέπει οι Μολδαβοί (πόρνες και ξεβράκωτοι εξ ορισμού σχεδόν) να αποκαλούνε τη χώρα τους; Κι ευτυχώς το Λουξεμβούργο είναι πιο φραγκωμένο από εμάς, μπορεί να κάναμε λόμπυ με το Vlaams Blok για να τους την πέσουμε... Πάντως, εν κατακλείδι, ωραίο αλλά και εύκολο είναι να δικαιώνεις την ιστορία σου εις βάρος των φτωχών.

Άντε, Ελλάς ολέ ολέεεεεε.
Comments:
Ωχ! Σαν πολύ ρατσιστικό και εθνικιστικό δεν ήταν αυτό το post; Διακρίνω μία σύγχυση στη σκέψη σου. Πως κατάφερες και τα χώρεσες όλα τα ζητήματα σε 4 μόνο παράγραφους ξενικώντας με βασικό θέμα το παιχνίδι ποδοσφαίρου;
 
Πάει ο σαρκασμούλης μου... (για ραδίκια).

Αμάν.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
1ον και κυριότερον: τι σημαίνει "γασμούλα";

2ον: (περί ιστορικής αλήθειας) η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση. Δε μπορώ να δεχτώ ότι το ποιος είναι απόγονος(ΤΜ) του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθορίζεται από το πού έφτασε ο ελληνικός στρατός το 1913. Δηλαδή τι παίζει τέλος πάντων, οι σλαβόφωνοι νοτίως της Φλώρινας που εξελληνίσθηκαν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι ελληνόφωνοι βορείως της Φλώρινας που εκσλαβίσθηκαν δεν είναι;

(Υποχρεωτική υποσημείωση: "Μέγας Αλέξανδρος" ιζ ε ρέτζιστερντ τρέηντμαρκ οφ δε χελένικ νέισον.
(C) για το όνομα "Μακεδονία" 11.000.000BC-2005AD για την ελληνική γλώσσα σε όλον τον κόσμο Στέλιος Παπαθεμελής, Μάκης Ψωμιάδης, Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, Δημοσθένης Λιακόπουλος.
Ολ ράιτς ριζέρβντ.)
 
Με κάλυψε ο J95, απλώς να προσθέσω πως

α) οι εθνικές μυθολογίες κάθε λαού είναι (και πρέπει να παραμένουν) δικό του πρόβλημα, πρόβλημα που τελικά πρέπει και να επιλύεται ένδοθεν.

β) κάθε λαός μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει. Οι χριστιανοί Κούρδοι αυτοαποκαλούνται Ασσύριοι. Να τους μηνύσουμε;

γασμούλος: (ο) ουσ. ο γεννημένος από Φράγκο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα (από το Μείζον των Τεγόπουλου-Φυτράκη)
 
Αμφιβάλλω αν η ιδεολογική χρήση της ιστορίας πρόκειται να σταματήσει κι αν ακόμα καταφέρναμε να διαπιστώσουμε και να ελέγξουμε όλες τις ανακρίβειες παγκοσμίως. Αν ήταν ζήτημα απλής "ανακρίβειας" των μεν ή των δε, ακούσιας παρανόησης δηλαδή, ίσως επιδεχόταν διόρθωσης. Είναι ωστόσο ζήτημα πολιτικής και, άρα, συνειδητής επιλογής.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Βασικά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τουλάχιστον τρία διαφορετικά ζητήματα:

α) Αν οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της ΠΓΔ Μακεδονίας* αποτελούν έθνος.
β) Αν έχουν δικαίωμα να λέγονται "Μακεδόνες" και αν έχουμε εμείς δικαίωμα να τους αποκαλούμε (επίσημα) κάτι άλλο.
γ) Αν ο εθνικός τους μύθος (συνοπτικά: Μακεντονίγια ξακουστή του Αλεξάντρ η χώρα) είναι σωστός.

Στα (α) και (β) η απάντηση είναι ναι και ναι/ναι. Διότι ο αυτοπροσδιορισμός προστατεύεται από χίλιες δυο διεθνείς συνθήκες, και επίσης προστατεύεται και ο σεβασμός του αυτοπροσδιορισμού σου από τους άλλους, γι' αυτό και τα όργανα της ΕΕ μας αποκαλούν Hellas αντί να μας πετάνε ντομάτες.

Στο (γ) η απάντηση είναι περίπου. Όπως είπα, μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι τα γονίδια (βιολογικά, πολιτισμικά, εθνοτικά τέλος πάντων) του Μεγαλέξανδρου* διατηρήθηκαν αμόλυντα και άσπιλα ακριβώς μέχρι τη συνοριακή γραμμή και 5 χιλιόμετρα παρακάτω, αυτά τα τόσο ισχυρά γονίδια, δεν έχουν αφήσει ούτε μισό ίχνος.

Φυσικά η ιδέα ότι ο Μακεντόνσκι* μιλούσε πρωτοσλαβικά, ότι ο Όμηρος ήταν Μακεδών*, ότι υπάρχουν 2.000.000 σκλαβωμένα αδέρφια τους στη Μακεντονίγια* του Αιγαίου και άλλα ευχάριστα, δε συζητιέται καν: είναι Η-Λ-Ι-Θ-Ι-Α. Αλλά τι νόημα έχει να κατακρίνεις τη γριά από τη Μπίτωλα που λέει στα εγγόνια της παραμύθια για τον πρόγονό τους το Μεγαλέξανδρο; ΙΜΗΟ όχι μεγαλύτερο νόημα από το να κατακρίνεις τη γριά από τον Αχλαδόκαμπο που λέει στα εγγόνια της παραμύθια για τον πρόγονό τους τον Αδάμ. Δεν είναι δική μας δουλειά να πολεμήσουμε τους εθνικούς μύθους των άλλων. Όταν οι άλλοι σοβαρευτούν, θα τους πολεμήσουν μόνοι τους (όπως κάνουμε εμείς για τους δικούς μας). Στην πραγματικότητα ένα ταξίδι σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη θα τους πείσει ότι ο μικρόκοσμός τους είναι μία μικρή ανορθολογιστική φούσκα. Και βασικά αν για κάποιο λόγο χεστούν στα λεφτά και πάψει να απειλείται η ύπαρξή τους από τους Αλβανούς, θα πάψουν κι αυτοί να ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους*.

Να πούμε πάντως ότι η ιδέα πως οι Μακεντόνσκι* αποτελούν τους 1000% γνήσιους απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων που εκσλαβίστηκαν γλωσσικά (που είναι και ο πραγματικός εθνικός μύθος της Φυρομίας, τα περί σλαβόφωνου Μεγαλέξανδρου* τα λένε οι αντίστοιχοι Λιακοπουλαίοι μόνο), δε μας φαινόταν τόσο παράλογη πριν 100 χρόνια. Συγκεκριμένα τη σκέφτηκε η δική μας προπαγάνδα, προκειμένου να αποσπάσει τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας από τους δύο ανταγωνιστές της, ήτοι Βούλγαρους και Σέρβους. Το παραμύθι ήταν τόσο γαμάτο, που το έχαψε η συντριπτική πλειοψηφία των σλαβομακεδόνων* (συμπεριλαμβανομένου του Καραγκιόζη που πριν δυο εβδομάδες στην lgu μου δήλωσε ότι το γεγονός ότι το επώνυμό του τελειώνει σε -ούσκας και μιλάει σλαβοκεδονικά* οφείλεται σε μια αιματηρή και μακραίωνη σλαβική κατοχή και είμαι μια προδοτική κότα). Το μόνο που χρειάστηκε να προσθέσει ο Τίτο, 50 χρόνια μετά, ήταν η πινελιά ότι οι (αρχαίοι) Μακεδόνες* δεν ήταν Έλληνες. Πράγμα που προσωπικά μου φαίνεται αρκετά λογικό, και θα συμφωνούσαν μαζί μου αρκετοί αρχαίοι Έλληνες: οι Μακεδόνες* παραήταν πρωτόγονοι και "καθαροί" από μη-ΙΕ προσμίξεις για να θεωρούνται ίδιο έθνος με τους Έλληνες.

Τέλος πάντων, χέστε τα και κατουράτε τα. Δε νομίζω ότι βγαίνει άκρη. Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά ψέμματα από όλες τις πλευρές, και έχουν στηριχθεί τέτοιες ισοροπίες (διπλωματικές, διοικητικές, αλλά προ πάντων ψυχολογικές) στους εκατέρωθεν μύθους, που πραγματικά το θέμα είναι πολύ δύσκολο να αγγιχθεί ψύχραιμα για τα επόμενα 30-40 χρόνια τουλάχιστον. Να καταλάβετε δε σκοπεύω να γράψω κάτι για όλα αυτά στο μπλογκ μου, γιατί φοβάμαι την κοινωνική κατακραυγή και δεν είμαι ούτε καν εγώ ο ίδιος σε θέση να καταλάβω τι απ' όσα ξέρω είναι αντικειμενική πραγματικότητα και τι προπαγάνδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δε θα βιαζόμουν να χαρακτηρίσω τους Μακεντόνσκι* σαν την πλευρά που έχει το μεγαλύτερο άδικο.

* Υποχρεωτική υποσημείωση: "Μέγας Αλέξανδρος" ιζ ε ρέτζιστερντ τρέηντμαρκ οφ δε χελένικ νέισον.
(C) για το όνομα "Μακεδονία" και όλα τα παράγωγά του 11.000.000BC-2005AD για την ελληνική γλώσσα σε όλον τον κόσμο Στέλιος Παπαθεμελής, Μάκης Ψωμιάδης, Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, Δημοσθένης Λιακόπουλος.
Ολ ράιτς ριζέρβντ.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Το πρόβλημα πολλών Ελλήνων είναι ότι κολλάνε στις ταμπέλες Έλληνας, Σκοπιανός, Αλβανός κ.ο.κ. Κάθε λαός, κάθε ομάδα ανθρώπων, κάθε οικογένεια ακόμα έχει το μερίδιο τους σε φανατικούς βλάκες. Το πώς προκύπτει κάποιος να περάσει τη γραμμή αυτή και να αρχίζει να φανατίζεται υπέρ το δέον με τα "εθνικά" ζητήματα μπορεί να μελετηθεί από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους.

Είναι τουλάχιστον υπερβολικό να αντιδρούμε λες και καιγόμαστε όταν βγαίνει κάποιος αμόρφωτος ή πονηρός ή ηλίθιος από οποιαδήποτε πλευρά και "διεκδικεί" την ιστορία μας κλπ. Είναι γελοίο να τον παίρνουμε καν στα σόβαρα.

Νομίζω ότι οι καβγάδες τέτοιου τύπου (θυμάμαι κάτι απίστευτους παλιότερα στο usenet) γίνονται από άτομα παρόμοιας νοητικής εμβέλειας.

Ευτυχώς υπάρχουν και Αλβανοί, Έλληνες, Σκοπιανοί που έχουν πιο σοβαρές και δημιουργικές δουλειές να κάνουν από το να ασχολούνται με το τίνος είναι πρόγονος ο Μεγας Αλέξανδρος.

Εξάλλου υπάρχουν άλλα φλέγοντα και πάνω από όλα πραγματικά προβλήματα και όχι σαν αυτά που είναι μόνο στο μυαλό μας.

Α.Π.
 
Με καλύψατε, είστε ένα καταπληκτικό κοινό, ευχαριστώ, ευχαριστώ (ΠΑΙΓΝΙΩΔΩΣ εκφράζομαι: μη με παρεξήγησετε).

Επειδή, αν και επιστήμονες (wow) δεν είμαστε από τον νεφοσκεπή Τιτάνα, έχει κεφαλαιώδη σημασία να κρίνουμε τα δικά μας λάθη και εγκλήματα. Λ.χ., το πιο εύκολο είναι να στηλιτεύουμε την Τουρκία των τελευταίων 50 χρόνων. Πιο αξιόπιστα όμως (και τίμια, αποτελεσματικά και με κίνδυνο του κεφαλιού τους) το πράττουν οι Τούρκοι διανοούμενοι. Γνωρίζω προσωπικά Μακεδόνες που πολεμούνε τους δαίμονες στο δικό τους "κρατίδιο" (φαντάσου τι είναι η κολοβή Κύπρος 'μας', αν η Δ. της Μακεδονίας είναι 'κρατίδιο'). Έτσι πρέπει να γίνεται.

Τέλος, για να κλείνει κι αυτή η συζήτηση, σας παρακαλώ να αποφεύγονται τα "Σκοπιανοί" (εδώ τουλάχιστον), στα πλαίσια του σεβασμού του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των άλλων.
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Ναι ρε παιδί μου, χαλάρωσε όμως, δεν παίρνουμε δα και κεφάλια. Εγώ νομίζω ότι κάνεις λάθος αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις λάθος λόγω wrong input και στο να κάνεις λάθος λόγω software bug. Δε νομίζω ότι έχεις software bug φίλε ΑΠ. Και δεν είμαι και σίγουρος ότι διαφωνώ μαζί σου επειδή έχω correct input. Σε 20-30 χρόνια θα ξέρουμε (δεν είναι και ιδιαίτερα ψηλά στις προτεραιότητές μου το συγκεκριμένο ζήτημα :)).
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?