.comment-link {margin-left:.6em;}

18.9.07

 

Τα νέα ανάλεκτα (του Sraosha)

Επίμετρο 20.IX: Μόλις ανακάλυψα τον Σαλάτα, από τον θας (αυτουνού του γκομενάκια δεν του βάζω λινκ, να σκάσει). Εικονογραφώ λοιπόν τα ανάλεκτά μου με αθάνατα έργα τέχνης του Σαλάτα -- εκτός από τη σημαιούλα, τίμιο λάβαρο των σχετικών οπαδών και όχι γελοιογράφημα.]


Η ισπανική και η ελληνική ψυχή

Ξεχάστηκε κιόλας, αλλά χάρηκα πολύ την ήττα της Ισπανίας από τη Ρωσία μέσα στη Μαδρίτη. Ομάδα απαρτισμένη από άχαρους, ανέκφραστους παίκτες, με μάσκες επιθετικής ιδιωτείας για πρόσωπα, και πλαισιωμένη από μουλαρόμουτρα όπως ο Ναδάλ (ο παίκτης που έφερε μια αύρα από γίγαντες του κατς στο τένις). Ένας λαός που, όπως εμείς, κορυβαντιά και κοκορεύεται όλος περηφάνεια για κάτι για το οποίο δε φέρει καμμία ευθύνη: που γεννήθηκαν Ισπανοί. Επιπλεόν, όπως εμείς, ζούνε μέσα στην άσειστη βεβαιότητα ότι ο κόσμος τους χρωστάει τεράστια χάρη που γεννήθηκαν Ισπανοί. Πώς μου το είπε ο Ρακάσας; Non sufficit orbis, Φελίπε ο Β', νομίζω.

Ισπανοί το 2007. Υπήκοοι ενός δοτού Βουρβώνου, που τον έχρισε ένας από τους αιμοσταγέστερους, κυνικότερους και αθλιότερους τυράννους της Ευρώπης. Η ισπανική κοινωνία, που ακόμα δεν μπορεί, 33 χρόνια μετά, να προχωρήσει στην (έστω) τελετουργική της αποχουντοποίηση. Ποιος μιλάει για τα εγκλήματα του Caudillo de España; Λίγοι, κυρίως Βάσκοι και Καταλανοί. Οι υπόλοιποι ερημοποιούν τη χώρα με τα θερμοκήπια και τα υπερξενοδοχεία τους. Και επευφημούν κορδωμένοι τους αγίους, τους παίκτες, τις αμφίβολες καλλονές τους και τους ανυπόφορα μελό σκηνοθέτες τους.


Τρία στα τρία

Δεν ήθελα επ' ουδενί να δω τη Μαριέττα, τον Καλό και τον Αρχίβλακα στη νέα κυβέρνηση. Ευχαριστώ λοιπόν, Μίστερ Νιντέντο, αν και νομίζω πως θα καταφέρετε να τα κάνετε μούσκεμα και χωρίς αυτούς, ακόμα κι αν δεν εκτρέψετε τον Αχελώο.

Φαντάζομαι, που λέτε, τον αποκεφαλισμένο Αρχίβλακα να κρατάει την κενή κεφαλή του παραμάσχαλα, όπως αρμόζει στους μπαμπούλες των ταινιών τρόμου. Για μια στιγμή, όμως, μια στιγμή: δεν είναι κεφάλι, είναι ένα κράνος ματατζίδικο. Μουάχαχαχαχαχα...


Μεγάλη Εθνοσυνέλευση

Ακούω και διαβάζω κοπετούς για την είσοδο του ΦΑ.Ο.Σ. (καλό κι αρχαίο το αρκτικόλεξο, ε μεσιέ Γεωργιάδες;). Δεν είναι δικαιολογημένοι. Τα έδρανα της Βουλής δεν είναι θώκοι για τους άριστους, τους εκλεκτούς και τους αγίους. Η Βουλή εκπροσωπεί τον λαό. Στον λαό υπάρχουνε και φασίστες. Πρέπει να εκπροσωπηθούν. Αφήστε που καλό είναι να εκπροσωπούνται συσπειρωμένοι σε ένα μικρό κόμμα αντί σκόρπιοι μέσα σε δύο μεγάλα (ΝΔ και ΚΚΕ), ώστε να ξέρουμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε.



Μη με λες Τασούλα, Αναστασία με λένε

Φυσικά, χέρι-χέρι με το παραπάνω πάει και το ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αφού "όταν προσπαθώ με τον ευφημισμό να συσκοτίσω μέρος των συμφραζομένων με πρόθεση να μην τα αντιληφθεί και τα εξετάσει ο ακροατής μου, τότε ψεύδομαι" (από εδώ). Έτσι, οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων του ΦΑ.Ο.Σ. ότι δεν είναι φασίστες, ακριβώς επειδή τους διακρίνει ένα ιδεολογικό πέταγμα δώθε-κείθε με αποτέλεσμα το πολιτικό πρόγραμμά τους να είναι ένα μπριάμι ιδεών και απόψεων, δε συγκαλύπτουν τη βάση και την ουσία των αρχών τους. Χώρια που το ιδεολογικό μπριάμι χαρακτηρίζει τη ρητορική όλων των φασιστικών κομμάτων από τον καιρό που ο Μουσολίνι κρατικοποιούσε τα μπουρδέλα, αν όχι και πιο πριν.



Ωστόσο

Ναι, ψήφισα ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι εξακολουθώ να είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Ναι, έχει δίκιο ο Αλαβάνος, υπό δοκιμή τον έχουμε. Αν με ρωτήσετε όμως, θα σας πω ότι ο τόπος είναι τελειωμένος. Ο Όνειρος λέει "για τα επόμενα δέκα χρόνια". Έστω. Ας είμαι αισιόδοξος. Σχόλασαν οι Ολυμπιακοί, το έχω ξαναγράψει, κι αυτό ήταν: έληξαν όλα. Περιμένουμε πια να μας δικαιώνουν τα γιουροβύζια και οι αθλητές μας.

Comments:
Είσθε έκσοχος, δέον όπως διδάσκεσθε στα σκολεία. Μην χαθούτε.

Υγείες.
 
Ο αποκεφαλισμένος Αρχίβλακας έκανε αμετανόητες δηλώσεις "με αιχμές" κατά την ηρωϊκή έξοδο από το Υπουργείο, κι ο Παυλόπουλος του κράτησε το χέρι μιλώντας για την πολιτική ως άθλημα μοναξιάς (κάτι άλλο νόμιζα εγώ ότι είναι άθλημα μοναξιάς, αλλά τεσπά). Κι ο Φούρλας αναβαθμίστηκε σε ΓΓ ΥΔΤ...
Revised estimate: αν την παλαίψουμε τα επόμενα 4 χρόνια, μπορεί να βγούμε και στο διάστημα.
 
μουφαγε το καταραμενο μπλογκερ το σχολιο. Λοιπον, δεν εχει ξεπερασει την δικτατορια η Ισπανια, με τον γαμο ομοφυλων, ανοχη στα ναρκωτικα, οργανωμενο κρατος, χαμηλη διαφθορα, χαμηλο εθνικισμο (σιγουρα κατω απο Γαλλια, Ιταλια και φυσικα Ελλαδαρα) και γενικα ισως την καλυτερη ποιοτητα ζωης στην ΕΕ (μισο εκατομμυριο πολιτες της ΕΕ που εχουν εκει πρωτη-δευτερη κατοικια κατι ξερουν)

ΥΓ να μαντεψω οτι ποτε δεν ακουσες το Τοδος λος Μπορμπονες α λος Τιμπουρονες ε?
 
Nomizo lanthasmeni i sigrisi egxorias xountas me Ispaniki. I deuteri nikise se pedio maxis - arketa isxiri apodeixi oti apolamvane simantikis ipostirixis- kai kratise dekaeties, eno i diki mas itan, tora pos na tin xaraktiriso, mia ekousia / akousia xounta, opou oloi itan kata tis alla kaneis dne ekane tipota na tin katevasei.

Theoro oti einai pio eulogi i sigrisii tis Ispanikis xountas me tin epikratisi tis Dexias meta ton diko mas emfilio.
 
"Τώρα, ως κοινωνία, μου θυμίζει κάπως τους Ολλανδούς: έτσι, παρά τα σημαντικά πετάγματα ανεκτικότητας, πρόκειται για μια βαθύτατα macho και συντηρητική κοινωνία"

δεν ξερω με ποιους συγκρινεις να πω την αληθεια, αλλα για μενα η Ολλανδια ειναι η ανεκτικοτερη ισως χωρα στην ΕΕ και η Ισπανια οδευει αργα αλλα σταθερα προς τα κει, σιγουρα καλυτερα απο Ιταλια και λοιπο Νοτο.

"διαφωνώ με την εκτίμησή σας περί 'χαμηλού εθνικισμού': ο μέσος Ισπανός στη συζήτηση είναι εξίσου ανυπόφορος με τον μέσο Έλληνα, και μάλιστα με αγγλικά (όταν τα μιλάει) επιπέδου Μπόρατ."

οπως ανεφερε και αλλος, ο φρανκισμος δεν συγκρινεται με την ελληνικη χουντα ή με φασισμο ή κατι παρομοιο. Ειχε πολυ μεγαλη στηριξη απο τον πληθυσμο και ουσιαστικα ποτε δεν εχασε, παρεδωσε σταδιακα τα οπλα. Μερος της συμφωνιας ηταν εμμεσως πλην σαφως οτι δεν θα αρχισουν τα κυνηγητα μαγισσας με την ελευση της δημοκρατιας. Δεν μαρεσει καθολου να βλκεπω πλατειες στην Νοτια Ισπανια αφιερωμενες στον καουδιγιο, αλλα απο την αλλη η πολιτικη σταθεροτητα της Ισπανιας ειναι ζηλευτη. Αυτοι τρεχανε προς το μελλον, με οικονομικα και κοινωνικα επιτευγματα, οσο εμεις ακομα κολλουσαμε σε παρελθοντολαγνες ασυναρτησιες του στυλ ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια. Η Ισπανια σημερα ειναι μια πληρης ευρωπαϊκη χωρα και η Ελλαδα ακομα παλευει να ξεφυγει απο τα βαλκανικα της ενστικτα...

το θεμα με τα αγγλικα προφανως δεν εχει να κανει με εθνικισμο και ειναι κατι που οι Ελληνες παντα παρερμηνευουν. Η γνωση αγγλικων δεν ειναι ουτε δειγμα καλου εκαπιδευτικου συστηματος ουτε βιοτικου επιπεδου. Τριτοκοσμικες χωρες μπορει ανετα να εχουν μεγαλη διαδοση των αγγλικων, γιατι απλα δεν εχουν καποια δικη τους διαδεδομενη γλωσσα ή για ιστορικους λογους (βλ. Ινδια).

Οι Ισπανοι, λυπαμαι, δεν τα εχουν τοση αναγκη οσο μια τετοια χωρα ή οσο η Ελλαδα. Υπαρχουν εκατονταδες εκατομμυρια ανθρωποι που μιλουν ισπανικα ως πρωτη γλωσσα και ενας ισπανοφωνος συνεννοειται ανετα και με εναν Ιταλο, Πορτογαλλο ή ακομα και Γαλλο (αν δεν ειναι βλακας). Ετσι λοιπον ο μεσος Ισπανος με την γλωσσα του μαλλον μπορει να συνεννοηθει με περισσοτερους ανθρωπους απο τον μεσο Ελληνα με τα τσατρα πατρα αγγλικα του.

ΥΓ οσο για τον Ναδαλ, τι να πω, τουλαχιστον εχουν καιναν τετοιο...
 
κατα τα αλλα στους Πορτογαλλους χωστα οσο θες :-)
 
Οι Ισπανοί έχουν σχέση με τους Ολλανδούς, αλλά ίσως να μην θέλουν να τους το θυμίζουμε.
 
Ως κατακλείδα:

Περί φρανκισμού: Ο Φράνκο κατέλυσε με βία τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση με τη συνεργασία των Ναζί και άλλων φασιστικών δυνάμεων. Έκανε την Ισπανία πεδίο μάχης μεταξύ φασισμού, σταλινισμού, δημοκρατικής αριστεράς και ελευθεριακού αναρχισμού. Αυτό λέγεται ισπανικός εμφύλιος. Μετά κυβέρνησε με βία, πυγμή και κυνισμό, ιδεολογικά αναμιγνύοντας τον καρλισμό (καθολικισμός-μοναρχία στο φουλ) αλλά χωρίς μονάρχη με τον καθαρό φασισμό -- οι γνωστοί ιδεολογικοί αχταρμάδες των ακροδεξιών. Οι διώξεις και οι αθλιότητες συνεχίστηκαν. Με τη συνεργασία της Εκκλησίας, η Ισπανία βρέθηκε σε μια κατάσταση σαν να κυβερνούσε την Ελλάδα ο Αυγουστίνος Καντιώτης μέσω της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Για 40 χρονάκια. Στο κομμάτι 'Εκκλησία' οφείλεται το όποιο λαϊκό έρεισμα του στασιαστή. Αν αυτό μοιάζει με την Ελλάδα του '50, ε μοιάζει όσο μοιάζει μια ναπάλμ με ένα πυρηνικό όπλο.

Ισπανική πολιτική: Επίσης, μετά από αυτά, στοιχειώδης αποκατάσταση της δικαιοσύνης, έστω και μεσοβέζικα, όπως στη Χιλή, δεν θα αποτελούσε κυνηγητό (sic) μαγισσών. Απλώς η ισπανική κοινωνία δεν έχει (ακόμα) τα κατάλληλα αντανακλαστικά. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας περιλαμβάνει την ΕΤΑ, το πραξικόπημα του '81 και τους ατέλειωτους καβγάδες με τους Καταλανούς καθώς και τη διαρκή πολιτισμική φαγωμάρα (μετά την αστουριανή τώρα 'διαμορφώνεται' και η ανδαλουσιανή και η βαλεαρική 'γλώσσα' -- τα βαλενσιάνικα τα κατοχύρωσαν ή ακόμα;) και το σχετικό απρόθυμο σούρσιμο προς (συν)ομοσπονδία. Κι έχουνε και βλάκα ινφάντη (αλλά, ανηψιός του Κοκού είναι).

Περί Ολλανδίας: η ολλανδική κοινωνία, άμα βγει κανείς από το Randstad, είναι βαθύτατα συντηρητική, θρησκευάμενη και αμήχανα ξενόφοβη. Η θαυμαστή ανεκτικότητά της είναι κι αυτή στέρεα καλβινιστική: κάνε ό,τι θες, αρκεί να μη μ' ενοχλείς: μόνος σώζεσαι, μόνος κολάζεσαι.
 
E oxi kai os katakleida kirie Sraosha! Ti eiste eseis, o neos Venizelos pou tha peite pote na arxisoume kai pote na teleiosoume? :)

Ayto pou prospatho na po einai to exis. Den eimai profanos apologitis tou Franko. O Franko omos, me tin sindromi ton fasistikon dinameon, kerdise enan emfilio. Enan emfilio dne to kerdizeis ama ena sevasto meros tou plithismou tis xoras den einai kai me to meros sou kai den einai etoimo na skotothei gia auto. As doume tis diaforetiki katalixi Koreas k' Vietnam. Gia auto theoro os kaliteri sigrisi auti me tin metemfiliaki Ellada.

Stin periptosi tou Franko, ena exiosevasto pososto Ispanon (giati to kommati "ekklisia" apotelei ena axiosevasto pososto ispanon -btw kai edo i ekklisia den tous simpathouse tous atheous kommounistes) ipotheto pos exakolouthei na ton theorei iroa (kai nomizo oti diafores teletes sto mnimeio tou exoun mia episimi xreia, ara k' thesmiki ifi). Stin ellada den prepei na einai pano apo 2% oi pragmatikoi opadoi tis Xountas. Ama malista thimamai kala, mexri k' i ekklisia stin Ispania vden antistathike telika stin edraiosi tis dimokratias - en antithesei me edo pou, telos panton, min ta leme tora pali.

Den nomizo telos oti posotikes ousiastika diafores (oti px o Franko itan pio skliros apo ton KAramanli) den epitrepoun sigrisi. Exallou k' i metepeita poreia tis Elladas paromoia einai: l' emeis eixame ena sxedon praxikopima meta tin metapoliteusi (the pujama party e coup d'etat)- edo na po oti kai alles xores pio "polismenes" /lege me Gallia/ tis apopeires praxikopimaton den tis glitosan-, kai emeis exoume ta glossika mas (exoume kati travala me ta Makedonika, ta Tourkika, oi Vlaxoi tora theloun na mathainoun Vlaxika. Ante na po oti eixame tin tropo tina ETA mas (kai na min xechname k' ta taragmena xronia tis metapoliteusis me tis mpompes na skane apo do k' kei).

Ta parapano ep'oudeni den prepei na kelifthoun os epixeirimata oti oi Ispanoi einai k' gamo ta paidia, kibarides, exo kardia, filoxenoi ktl.

PEri Ollandias: amin Panagia mou na ginei k' i Ellada kalvinistiki. Meta douleuoume kai sto na tous kanoume olous ierapostolous.
 
Και ζούμε όλοι καλά και κάποιοι καλύτερα
 
Απ' όταν έγραψες αυτό το τρυφερό σχόλιο για την πάρτη μου σταμάτησαν όλες να παίρνουν τηλέφωνο. Αλλά δεν θα μείνει έτσι, θα το πληρώσεις.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?