7.7.08
Rakasha's Paris Vol. IV
Ιδού, το Arts et Métiers ενέπνευσε το Εκκρεμές. Το Λούβρο, αντίστοιχα, ενέπνευσε τον Κώδικα Ντα Βίντσι. Αναντίρρητα, πρόκειται για θησαυρό του ανθρώπινου είδους, κάτι που δεν βλέπεται αλλά σπουδάζεται (το μουσείο, όχι ο Κώδικας). Από την άλλη κανείς Mitterand δεν θα σκεφτόταν να πλαισιώσει το Arts et Métiers με φαραωνικά έργα για να διασφαλίσει το όνομά του στην αιωνιότητα. Το Λούβρο, όπως και το Βρετανικό Μουσείο πιο παλιά, με δυσκολεύει για καθαρά πρακτικούς λόγους: είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ανθρώπινα μέτρα, αντάξιο ως μέγεθος του εγωτισμού όντων όπως ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ (αν κι εκείνος προτιμούσε τις Βερσαλίες). Στο μεταξύ, οι μάζες συρρέουν ακατάπαυστα κάτω από την Πυραμίδα, περπατούν στις αίθουσες μέχρι τελικής πτώσεως καταναλώνοντας αδιάφορα αιώνες κουλτούρας και στο τέλος καταρρέουν σε πολυθρόνες και πάγκους από υπερκόπωση και πληροφοριακό overdose. Θα αρκεστώ σε μια minimal tour, θα αγνοήσω τη Mona Lisa και τα κοπάδια της (την αγοράζω υπερτιμημένο μαγνητάκι για το ψυγείο) για χάρη του Jacques - Louis David και των άλλων νεοκλασικιστών με τις δικές τους εμμονές. Χάνοντας το δρόμο για την έξοδο, θα ρίξω τυχαία ένα βλέμμα και στην Αφροδίτη της Μήλου, excusing my way μέσα από ένα πλήθος με αφηνιασμένες ψηφιακές.
Comments:
<< Home
Νομίζω μάλιστα ότι ο Έκο μιλάει για το εκκρεμές στο Πάνθεον, αν θυμάμαι και την τελευταία σκηνή με τον απαγχονισμό.
Ή τα έκανα σαλάτα;
Ή τα έκανα σαλάτα;
Συμφωνώ με την άποψη για το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο όμως οταν σ'ενα τόπο μπορείς να πάθεις cultural overdose εκεί κάνεις τις επικές τις μάσες.
Να κάνετε κι ένα cultural tour στα φουρνάρικα, ειδικά σ'αυτά που φτιάχνουν μακαρόν. Θα τα βρείτε από τη μυρωδιά...
Να κάνετε κι ένα cultural tour στα φουρνάρικα, ειδικά σ'αυτά που φτιάχνουν μακαρόν. Θα τα βρείτε από τη μυρωδιά...
@sraosha: It's Arts et Metiers all right in both counts, trust me - with all the cars and Bartholdi's replica of the Liberty Statue.
@sraosha: Και μη μου σουφρώνεις τη μουσούδα σου για το Τεχνών και Επιτηδευμάτων, είναι μια χαρά, ειδικά τα πρωτότυπα επιστημονικά όργανα του 17ου αιώνα με τις αλχημικές διακοσμήσεις...
Δημοσίευση σχολίου
<< Home