.comment-link {margin-left:.6em;}

20.3.09

 

Being Rorschach

Εκτός από δεξιό φασιστόμουτρο, ψυχοπαθής ολκής και μειοψηφία του ενός που ζει σε μια ανακατασκευασμένη πραγματικότητα, ο Rorschach του Alan Moore αποτελεί και μια από τις πιο άρτια περιγεγραμμένες προσωπικότητες που έχουν εμφανιστεί στο χώρο του comic. Εκκινώντας από τη συνήθως ανεπαρκή φροϋδική αφετηρία των σεξουαλικά σχετιζόμενων παιδικών τραυμάτων, ο Moore συνθέτει ένα χαρακτήρα που χάνει σταδιακά την επαφή του με την έννοια της humanity και δρα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του Watchmen) με βάση εξιδανικεύσεις του αφηρημένου χώρου των ιδεών πέραν της απτής πραγματικότητας. Ωστόσο, η ανατροπή του στερεοτυπικού alienated ήρωα Rorschach, το πρόσωπο του οποίου (όπως αποκαλεί την καλειδοσκοπική μάσκα του) τον καθιστά έναν ιδιότυπο everyman, είναι μια ανήλικη εμμονή. Ο τύπος που διαχωρίζει τους παραβάτες από την υπόλοιπη ανθρωπότητα με απόλυτες γραμμές και δεν διστάζει να σκοτώσει in order to prove a point, διακρίνεται από την παθολογική του προσκόλληση στην έννοια της αλήθειας. Σαν ένα παιδί που μαθαίνει να λέει την αλήθεια χάριν της αλήθειας και παγιδεύεται εντός της προσταγής αυτής, ο Rorschach ολοκληρώνεται ως χαρακτήρας όταν αρνείται να αντιληφθεί ότι ενίοτε το ψέμα, αθώο ή και μη, είναι εκείνο που δίνει σε άτομα και κοινωνίες τη δυνατότητα να υπερβούν το παρελθόν.
Comments:
Νομίζω ότι το βασικό ερώτημα πίσω από τον χαρακτήρα του Rorsach είναι το εξής:

Είναι όλα τα 'δεξιά φασιστόμουτρα' 'ψυχοπαθείς ολκής';

ή

Αποτελεί αναγκαία συνθήκη να είσαι 'ψυχοπαθείς ολκής' για να είσαι 'δεξιό φασιστόμουτρο';
 
"ενίοτε το ψέμα, αθώο ή και μη, είναι εκείνο που δίνει σε άτομα και κοινωνίες τη δυνατότητα να υπερβούν το παρελθόν."

ή να μην το υπερβούν;
 
Αντί για "μετριασμός σχολίου" δεν θα ήταν καλύτερα να μετέφραζαν "έλεγχος σχολίου"; Θυμάμαι, παλιότερα, ένα από τα κουδουνίσματα του κινητού μου, λεγόταν μεν "κανόνι", αλλά (απογοήτευση) ήταν ένας απ τους κανόνες του Μπαχ.
 
@sraosha: Θα έλεγα, "ένα από τα βασικά", γιατί νομίζω ότι άλλο ένα που εγείρει ιδιαίτερα επιτυχημένα ο Rorschach είναι "όταν είσαι δεξιό φασιστόμουτρο (ή ψυχοπαθής ολκής), είσαι αποκλειστικά και μόνο αυτό;". Και, όπως και ο Moore, θα απαντούσα αρνητικά και στα δύο.
@kukuzelis: Υποθέτω ότι το "ενίοτε" καλύπτει ακριβώς αυτό. Μεταφραστικά, νομίζω ότι ο "μετριασμός" είναι πταίσμα μπροστά στα τέρατα του ύπνου της λογικής εκεί έξω. Μόλις χθες διάβαζα σε ελληνική μετάφραση απόδοση του jingoism ως "τζιγκοϊσμός"...
 
Έχεις δίκιο. Το "ενίοτε" σκέφτηκα με το που πόσταρα. Αλλά έχει ενδιαφέρον να σκέφτεται κανείς τα πράγματα δυο-δυο.
 
Φίλοι των watchmen, για ελάτε μια βόλτα από τα μέρη μου. Σας έχω λινκς για να κατεβάσετε τα παρελκόμενα της ταινίας (tales of the black freighter & under the hood).

Νομίζω οτι ο Rorschach μπορεί να κριθεί καλύτερα σε αντιδιαστολή με τον Ozymandias. Mοιάζει ο ένας να είναι η σκοτεινή αντανάκλαση του άλλου...
 
Yeah, but he does have the best set of lines I've ever read in a comic

I won't be watching the movie, just like I managed not to watch any of the adaptations of Moore's work - the comics are more than enough.
 
"The comics are more than enough".

Well said. I did watch the movie myself, but in a detached state of mind just because the paperback is always going to be there.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?