.comment-link {margin-left:.6em;}

10.8.05

 

Η πόλη το καλοκαίρι

Όλοι σχεδόν όσοι ξέρω έχουν φύγει, η πόλη δεν είναι άδεια αλλά τώρα πια οι μετανάστες της φαίνονται περισσότερο. Μ' αρέσει αυτό, έτσι αναδύεται μια "άλλη πόλη μες στην πόλη", ίσως λίγο πιο χαρούμενη, πιο πηγαία. Ίσως.

Αυτό που πραγματικά θέλω να γράψω μου διαφεύγει. Όλα όσα ξέρω και νομίζω πως αναγνωρίζω γίνονται σιγά σιγά αλλόκοτα και αλλάζουν κάτω από τη μύτη μου. Άλλοτε εξακολουθούν να μου αρέσουν και να με συγκινούν -- να με ταράζουνε σχεδόν -- και έτσι αλλαγμένα που τα ξαναβρίσκω, άλλοτε μου προκαλούν έντονη απέχθεια πλέον, σχεδόν σπασμωδική. Πολλά παύουνε να με αγγίζουν εντελώς, γίνονται αδιάφορα και περνούν.

Ακούω τους ήχους από τον ακάλυπτο. Με ηρεμούν. Με μαγεύουν, με κάνουν να αισθάνομαι σαν παιδί, μαγεμένη ψυχή, που έλεγα παλιά. Μεγάλη επινόηση ο ακάλυπτος -- όπως και η ταράτσα, εκεί που πραγματικά αισθάνεσαι τι θα πει πόλη και αστικό τοπίο -- αλλά φαντάζομαι τα έχουνε πει αυτά οι πολεοδόμοι κι οι αρχιτέκτονες. Καλά τα λένε αυτοί, αλλά ποιος κάθεται να τους ακούσει. Σαν κι εμάς, ένα πράμα: ποιος μας ακούει.

Τώρα τελευταία, όλο και πιο τακτικά σκέφτομαι την Ψιλικατζού και όσα μάς γράφει. Με παρηγορεί να ξέρω πως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι -- ιδίως σε εποχές όπως αυτή που νιώθω να πιάνω δυσανάλογα πολύ χώρο και έτσι καταλήγω να ντρέπομαι πολύ τους ανθρώπους.
Comments:
Sraosha!!!!! Με κάνεις και ανατριχιάζω! Αφενός γιατί ξερνάς ευαισθησίες που ούτε μου περνούσε από το μυαλό ότι μπορείς να διαθέτεις (το ξέρεις ότι τρελλαίνομαι να σε πειράζω), αφετέρου διότι θίγεις τον "ακάλυπτο" και μου θυμίζεις άλλη μια σοβαρή έλλειψη μετά τα πεζοδρόμια...
 
Με συγκινήσατε καθάρματα.Χίλια ευχαριστώ.
 
Τι 'χαλόου', παιδάκι μου, ξανθιά είσαι;

:-Ρ

Τι είναι ο ακάλυπτος; Στις πυκνοδομημένες πόλεις, ένας τρόπος διάταξης των κτηρίων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο είναι περιμετρικά, αφήνοντας αδόμητο ("ακάλυπτο") χώρο στο εσωτερικό του τετραγώνου. Ένας άλλος τρόπος, χωρίς ακάλυπτο, είναι να φυτεύεις την πολυκατοικία στη μέση του τετραγώνου.

Αυτά πάνω-κάτω.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?